Khamis

BAGAIMANA NAK BERJIMAT UNTUK MAJLIS AKAD NIKAH...

Dear Dairy,

Salam semua :) , di sini Naru nak share kat semua macam mana nak SUPER JIMAT dalm majlis akad nikah. Err mesti kawan-kawan tertanya tak kan majlis akad nikah je? Majlis tunang macam mana?..Haaaa!!
Naru takde tunangnye. Pihak laki datang merisik bincang terus majlis akad nikah. SUPERB tak??haha jimat tak payah buat majlis banyak kali. Kadang-kadang Naru pelik jugak kawan Naru yang buat majlis tunang macam majlis akad nikah siap de pelamin bagai hmmm..membazir. Ye memang Naru seorang yang penjimat dan dalam masa yang sama akan jadi kedekut bile keadaan mendesak haha. Ok jangan banyak cakap sekarang kite buat short list siap dengan harga pasaran ape yang kita perlukan untuk majlis akad nikah.

SHORT LIST ITEM:
Keperluan Asas Pengantin Perempuan
  1. Baju/Tudung/Veil/Kasut SEWA : RM750- RM1000 (ni rate di tempat Naru area Kajang dan Bangi)
  2. Make Up: RM100-RM200
  3. Inai/Hanna : RM50- RM100
Keperluan Lain

  1. Katering : RM10/ kepala
  2. Photoshot : RM800- RM2000
  3. Pelamin : RM2000- RM2500 ikut design
Rasanya tu je la kot kalau ada yang Naru termiss info kat Naru.. soo kite total up semua lebih kurang minimum dengan jemputan 150-200 orang sahaja (sebab ni akad nikah je kenduri kami buat lambat)

TOTAL :          RM 5200

OK bagi yang berduit mungkin mereka akan cakap murah tapi Naru pulak selagi Naru boleh jimat Naru akan jimat hoho.. Sekarang kite tengok berapa kos sebenar majlis Naru

  1. Baju jubah putih (beli di First Lady dan di oter sikit di lengan dan pingang) - RM75
  2. Tudung half-moon putih - RM 10
  3. Veil (Naru beli half-moon dan di oter bahagian kepala special design dari student design junior lelaki)- RM85
  4. Kasut (beli kat BALALACA discount half price) - RM40
  5. Make up -RM160
  6. Inai/Henna (Naru pergi uptown kajang ade orang buat servis ni tapi INGAT! jangan cakap kite nak buat Hena tuk wedding cakap je tuk suke-suke sebab nanti diorang akan charge mahal) - RM20
  7. Photoshot - FREE kawan ramai yang pandai tangkap gambar pakai kamera cikai pun tak pa kan banyak sofware tuk edit gambar
  8. Pelamin - Tak payah jugak sebab ini ikut adat India dan membazir!
  9. Katering - RM2000 (yang ni disponser jadi Naru tak bayar. Boleh dapat murah lagi dalam RM500 pun ada janji kene pandai cari)
DONE!! Kite TOTAL KAN>>>> RM 390

jauh tak beza????

Kalau nak Jimat tu boleh je cume kita je kena rajin sikit kena banyak buat survey :)
Duit bukan segalanya tapi segalanya perlukan duit







Sekian wasalam,
Narumi aka Nurul


3 ulasan:

Lynn Damya berkata...

Salam, great naru! Mmg sy pun nak buat yg sesangat simple utk wedding nanti..wah catering disponsor ! bertuah dan rezeki betul, harap ad org support sy sikit nanti..haha :p
tahniahye Naru..semoga bahagia selalu..aminn~ :D

Narumi Leo berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Narumi Leo berkata...

Salam hehe thanks Lynn. Alhamdulilah rezeki orang kawin. Mana tau lepas ni Lynn dapat full sponsor pulak ;)

Jom Terjah

Senarai Blog Saya

Blogger templates