Khamis

Im not good in English but please dont laugh at me when im speaking

Dear Dairy,
  hari ni Naru nak bincang pasal pengunaan bahasa English dalam kehidupan rakyat Malaysia. Maaf la jika entry ni agak skema. Tapi Naru nak jugak buat entry ni tuk membuka mata kepada rakyat Malaysia terutama MELAYU..

  Naru sebagai bangsa melayu pun kadang-kadang sedih tegok bangsa sendiri. Walaupun Malaysia dah maju tetapi pemikiran bangsa melayu tak pernah nak maju. Mungkin Naru silap ade orang Malayu yang dah maju,open minded, betul-betul matang tapi tolong bagitau berapa percent..

Sedikitkan??

Biar Naru beri sedikit senario yang berlaku kemudian anda nilai la sendiri...

SENARIO 1


   Betul tak jika Naru cakap bangsa Cina di Malaysia adalah penguna bahasa English paling tinggi di dalam kehidupan hariannya. Orang Melayu pulak akan cakap

'Cis belagak pulak nak cakap orang putih. Kite ni kat Malaysia cakap bahasa Melayu je la'

(Melayu yang tak open-minded)

SENARIO 2


   Anda minat nak bertutur dalam bahasa English di sekolah anda dengan rakan-rakan sebangsa dengan anda. Bila anda mula bertutur mereka ketawakan anda.

'Eleh nak speking lak dia. Bhsa Melayu pun berterabur ada hati nak cakap orang putih'

(Melayu bodoh-bukan nak saport kawan, hentam kawan lagi ada)

SENARIO 3


   Bila ada kelas bahasa English di sekolah baru nak speking itu pon kena paksa kalau tak hampeh. Bila cikgu speking semua terpingga-pingga. Yang die tau jawab yes dan no. =_=`

  Kalau kat POLI lak..Bile nak amik MUET baru la semua sebuk nak speking ngan kekawan la, amik kelas Muet la. Setiap kali dapat assingment or kena buat present in English sume sibuk nak practice macam nak amik singing contest.

'Padan muka korang dulu aku speking ngan korang,korang buat muka. Jangan pandang hina sangat kat aku. Walaupun aku tak amik MUET aku tau English aku lagi bagus dari korang.'



Cube korang tengok video ni..Naru suke giler Matlufti ni. Kalu Naru de videocam Naru pon nak wat cam dia. Takyah nak tulis blog panjang-panjang kihx3 (ops)

(Naru mintak maaf kalau ada yang terasa dan tersinggung)

Sekian, 
Narumi

10 ulasan:

none berkata...

be confident naru and focus..
don't hear nonsense voice around us.. :D

Syuhada Nasya berkata...

kita pon x pndai ckp dlm english .. kita tkot nak cuba ,, tkot t orang gelak :( xde kofiden .. mcm mne la orang nk maju kan :( sedihhh

IntaNBerliaN berkata...

akak pun xteror englisha.. takut nak ckp.. xcnfident..haha

narumi sakura berkata...

terima kasih none..i will improve my self n dont heard what they say..

Syuhada n akak Intan:mula-mula naru pon x confident ckp english sampai la naru masuk cosplay.sume yng cosplay sume speking x kire malay or chines. nak xnak speking la walaupon terabur haha.sekrng alhamdulilah berubah skit..try la join club or activty yng gune bhse english msti improve (secare pakse)

nUr aDiLa berkata...

sy pon msih keep on trying lg nk speaking inglish..slalu practise speaking ngn anak2...nnt bkn mak nye je yg terror speaking,anak pon lg hebat kowt..^_^

narumi sakura berkata...

kak nur adila: erm ^,^ betul2..insyallah nnti ibu dan anak sama2 hebat dlm berbhs english :)

Liza Razak berkata...

susah kalau orang melayu kita ni suka memperlekehkan sesama sendiri.Macam mana nak maju tu..:)

narumi sakura berkata...

Liza Razak:erm betulx3

Lynn Damya berkata...

haaaa so agreed with u la dear (muke serius) ! ramai org kalau tak berapa nk pandai sgt BI ni, ego dan lepas tu dok kutuk memanjang member2 yg speaking english, klw dorg tau pon, mencarut dlm English, tu je lah yg dorg mampu, hahah :p

narumi sakura berkata...

Lynn-hahaha betul2..Naru sokong sngt >_<..kalau bab2 x senonoh tu dorng tau la..Naru lagi bngang kalau ade kwn yng x reti bi lngsung time presnt msti mntak tolong Naru wat SKRIP..lps tu belgak lps presnt.mcm kcng lupe kulit tul T^T

Jom Terjah

Senarai Blog Saya

Blogger templates