Isnin

Naru buat kek??

Dear Dairy,

     Assalammualaikum,dah lama jugak Naru tinggalkan blog ni,ntah macam mana malam ni terdetik pulak nak bukak balik. Kalau bukak saje tak pe ni siap ade idea pulak nak menulis. Waahh peluang ni..Ok Naru tak nak cakap banyak sebenarnya Naru nak share je ngan korang resepi kek chocolate yang simple gile..Naru yang boleh dikatakan jarang-jarang masuk dapur ni pun berjaya buat untuk kali pertama. So bagi yang memang suke memasak ni lagi la senangkan.

Bahan-bahannye ialah:


  1. 115 g Plain/Bittersweet/Milk Chocolate
  2. 45 ml milk
  3. 150 g unsalted butter
  4. 150g light muscovado sugar (kalau nak gantikan dengan gula lain pun boleh)
  5. 3 eggs
  6. 200 g self-raising flour
  7. 15 ml cocoa powder
Untuk filling or hiasan pulak Naru guna fresh cream dan bahan-bahannye ialah:


  1. 1/3 kotak susu vivo
  2. 1/4 kotak buttermilk
  3. 3 1/2 or 4 cup gula icing
Gune cup ni senang nak sukat. Untuk gula icing sukat pakai cup paling besar
Cara-cara:
  1. Panaskan oven 180c
  2. Campurkan coklat dan susu (susu pakai Dutch Lady full cream tau sedap sikit) lepastu panaskan selama 5 minit sampai coklat betul-betul cair dan sebati dengan susu. Naru pakai oven je senang kalau nak pakai cara boiling pun boleh. Ikut barang apa yang ada kat rumah tu pakai je la.
  3. Lepas coklat tadi dah siap buat pulak adunan asing. Adunannye ialah butter + gula + telur (mase pukul masukkan telur satu per satu)
  4. Dah siap adunan tadi dah pukul sampai betul-betul sebati masukkan la campuran coklat tadi.
  5. Kacau lagi sambil masukkan tepung penaik dan serbuk koko.
  6. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit
  7. Lepas siap hiaskan je kek ikut kretiviti korang >=<
Dan akhirnye inilah hasil kek Naru


Sebenarnye Naru nak buat kek princess tapi cari patung Barbie kat kedai bahan-bahan kek,dorang pulak cakap stok habis kalau tidak mesti kek Naru dah jadi macam ni

Takpe la lain kali la pulak Naru buat macam ni.
Resepi ni hasil dari buku yang Naru beli dan kek ni kek yang pertama buku resepi ni ajar.lepas ni bile Naru buat kek lagi Naru bagitau ek.


Sekarang ni Naru mula nak berjinak-jinak dengan bisnes berasaskan coklat ni hehe..Ape-ape pun doakan Naru berjaya dan jangan lupa sokong Naru ye 0>_<0..Insyallah bile Naru dah betul-betul bersedia dan barang-barang buat coklat dah complete Naru akan buat page Fb tuk bisnes ni dan mula lebih serius. 

Lain-lain produk yang Naru dah start jual or letak kat kedai-kedai sekarang:


Coklat berbentuk rabbit perisa straberry dan mint


Coklat oreo

Nak buat coklat ni senang je. Insyallah kalau entry ni dapat sambutan or sesiapa nak Naru buat entry buat coklat, Naru boleh ajarkan. (Naru ni tak suka kedekut ilmu) Tapi apa yang penting minat tu mesti ade kalau sekadar buat macam melepaskan batuk di tangga je hasil pun akan jadi hampeh la. Kalau tak jadi jangan cepat putus asa try ubah resepi sendiri sampai kek tu jadi. Memasak ni macam seni. Korang kena la kreatif sikit ok ;)

Salam Sayang dari,
Narumi









2 ulasan:

Lynn Damya berkata...

Naru !!! where have you been dear?? lama gila tak upd8 blog tau ;'( wuwu
and btw dh buat cake skang ni ya, nice :D..rajinnya naru, hihi semua nmpk sedap..all the best ya ! :D

narumi sakura berkata...

Lynn!! (hug)..lama kan Naru hilang haha..thnks..doakn Naru >_<..Insyallah lepas ni blog Naru penuh ngan kek la pulak haha -itu pun kalau rajin nak online =_='

Jom Terjah

Senarai Blog Saya

Blogger templates