Isnin

CONTACT LENS CARE

Baru-baru ni Naru terbaca ramai jugak Blogger yang memakai kanta lekap. Kali ni Naru nak kongsi sikit untuk sesiapa yang baru nak try pakai ok  Tuzki Bunny Emoticon


Firstly mase terima lens, perhatikan lens di dalam botol samaada lens dalam keadaan sempurna atau tidak. jika lens didapati koyak/rosak, jgn buka botol lens..terus komplen supaya saya dapat tukarkan dengan yg baru.

After buka botol, rendamkan/soak lens selama 6 jam/ lebih menggunakan solution(multipurpose solution). jangan sesekali menggunakan air paip/air biasa untuk membersihkan lens/lens case. Selepas direndam baru boleh menggunakan lens dengan selamat.

Pada penggunaan pertama kali, start dengan 4 hours/jam dulu, and then baru ansur2kan jam pemakaiannya..tambah dlm 2 jam sehari. jika mata anda rase letih atau tidak tahan, perlulah membuka lens itu.Jangan memaksa mata anda.rendam lens dlm solution water then baru pakai balik.

Jika tidak menggunakan lens untuk tempoh yang lama, setiap minggu perlu tukarkan solution water yg digunakan untuk merendam lens di dlm lens case.

Pastikan tangan anda dicuci bersih(soap free) dan dilap kering sbelum memegang/menyentuh lens. Jangan sekali2 berkongsi lens dengan org lain..Sangat2 bahaya..

Checking if your lens is right side out

If the edges of your lens turn out, it is inside out. To correct this, apply a few drops of Multipurpose Solution on your lens and reverse it.


Langkah 1: Basuh tangan setiap kali anda ingin membuka kanta lekap. Selepas basuh pastikan tangan anda dikeringkan kerana air paip masih mengandungi kuman atau bakteria kecuali anda menggunakan air yang ditapis.

Langkah 2: Keluarkan kanta lekap secara berhati-hati dengan tangan yang bersih dan kering.

Langkah 3: Letakkan kanta lekap dengan tapak tangan anda. Bersihkan dengan cara meletakkan 3-4 titis pembersih penyelesai pelbagai guna(multipurpose solution) terutrama di bahagian atas kanta tersebut. Gunakan salah satu jari anda untuk menggosok kanta dengan lembut bersama titisan pencuci tadi.

Langkah 4: Bilaslah kanta lengkap anda dengan titisan pencuci khas yang sama untuk menghilangkan kuman yang terlekat padanya.

Langkah 5: Simpan kanta lekap anda dalam bekas khasnya, pastikan bekas tersebut bersih dan perlulah diganti dengan kerap supaya kuman yang ada pada bekas lama tidak melekat pada kanta lekap anda.

3 ulasan:

Lynn Damya berkata...

wahhh...sy sgt takut nk pakai contact lens !!!! sila bg tips cmne nk hilangkan rse takut utk pkai contact lens..hahaha :p lame naru xupdate, bz ye?

narumi sakura berkata...

hahaha alamk..bagi naru kalau lynn x rabun jangn la pakai contact lens bhye huhu..Naru harap sngt Naru tak rabun tak yh pakai lens..pakai spek ssh..bolh thn la buzy die huhu

fazzlim berkata...

hehehh..fazz pakai lens...
cz fazz ni rabun..power sampai 200..
mmg ssh sgt2 nk pkai lens ni..
jd spe2 yg mata elok tu lbh baik jgn pkai lens..bhye..kcuali kalu btoi2 rabun atau ada pkara nk buat smpai kna pkai lens...
ssh utk jaga lens ni..

Jom Terjah

Senarai Blog Saya

Blogger templates