Selasa

Macam mana nak beli Sugar Gliders dengan betul

Dear Dairy,
   dalam minggu ni ada seorang kawan Naru yang berrminat sangat nak bele Suggies ni. Dia banyak minta pendapat Naru. Naru jujur cakap mula-mula Naru pon tak tau pasal Suggies ni (tetibe Tery datang pijak keypad lapy Naru macam tau-tau je Naru nak cite pasal die haha). Yuki ngan Tery ni pon bukan la Naru yang beli tapi orang bagi (untung laTuzki Bunny Emoticon). Yuki- bos tempat praktikal Naru bagi sempena busday Tery lak En. None (Bf Naru la sape lagi hehe) bagi Tuzki Bunny Emoticonhoho..Thanks sayang >_<..Anyway bia Naru bagi sedikit tips tuk sesiapa yang baru nak bela Suggies nih..sume berdasarkan pengalaman Naru sendiri kalau Naru silap tolong betulkan ye hehe..

1.Kalau boleh sebelum nak beli Suggies cube cari info pasal dorang dulu.

  • Asal/habitat
  • Jenis sugies
  • Makanan yang boleh bagi kat suggies mengikut umur dorang
  • saiz suggies-kalau boleh elakkan dari membeli Underage sugies.
  • dll
2.Cari dealer yang boleh tunjuk ajar dari A sampai Z pasal sugies. Sekurang-kurangnya korang tak da la terkontang-kanting bela sugies.

3.Join group sugies fan kat FB selalunya dorang ni tak pernah kedekut ilmu. Tanya je mesti dorang jawab persoalan yang ada hehe.

Tadi Naru ade cakap pasal Underage Sugi kan?
 

Underage bermaksud sugi yang bawah umur 2-3 bulan. Saiz dorang kecik dari tapak tangan kita (tak termasuk ekor) dan selalunya masih belum tumbuh bulu. Ekor pon tak berapa nak kembang. Dorang ni masih menyusu so kalau korang pisahkan dorang dari ibunye risiko untuk baby sugi ni mati mungkin tinggi. Bagi sesiapa yang dah terbeli sugi macam ni digalakkan beli susu yang khas tuk baby sugi (try tanya pakar) dan kena jaga elok-elok. 

Naru nasihat kan kalau nak lagi bagus cuba beli kat abang Epul ni (dia yang keluar dalam Majalah 3 dalam Ep. Sugar Gliders). Barangan tambahan tuk sugies sume murah-murah tapi kalau nak beli sugies kat dia tu tak tau la.

KLIK GAMBAR


Love,
Narumi 

6 ulasan:

niesasukasuki berkata...

nice entry, kipidap !

narumi sakura berkata...

hehe tq niesasukasuki >_<

Cikpuan rara berkata...

thanks for info.rara pon nk bela.tp takut,

narumi sakura berkata...

hehe try la bela rara ^_^..dorang ni klu dah jinak lagi best..ilang takut sebb kecomelan mereka >_<

Lynn Damya berkata...

errkk.comel tp i takut plak nk bela, takut dia hilang sbb comel sgt, huhu

narumi sakura berkata...

Lynn-hahaha paham2..Yuki ngn Tery tu dah banyak kali hilang dah =_=`

Jom Terjah

Senarai Blog Saya

Blogger templates